Resepi Kerepek Bawang Legend

Assalamualaikum semua

Sis dah start malas nak menulis resepi dalam buku ha, setiap kali tulis, pastu buku letak ntah kemana. Sudahnye buat lagi kat buku baru. Ya Allah jenuh nya hehehhehe.

So keputusan nya sis nak simpan segala jenis resepi untuk rujukan sis kat dalam blog sis ni 🤗

Alhamdulillah.. Ni pon resepi dari perkongsian dalam FB. Sis copy paste kat sini untuk rujukam sis dan kawan kawan yang mencari resepi.

Nanti dah tua pon anak cucu nak resepi senang, suh je dorang tengok wordpress nenek haa hahahahhahaa. Tak payah ko baca tulisan nenek yang hancus dalam buku resepi tu. Huuuuuu

Ok jom start!

KEREPEK BAWANG
********************
Kredit resepi : Mala Ahmad via group Mahn

Resepi kerepek bawang..

❤ 1kg tepung gandum

❤ 10 biji telur grade E saya pakai gred E sbb itu je yg ada kat rumah.. Klu gred b pakai 7 biji

❤ 2½ cawan gula halus… Klu nak manis bole tambah… saya blander je gula tu…

❤ 2½sudu besar planta..

Sukatan ni × 2 Sbb satu putih satu coklat. Maksudnya 2kg punya adunan…

❤ 1/2cawan Milo untuk warna coklat…ulikan tepung sampai jadi dough bila siap dough tadi buatla 5 ketul ke.

Agak2 je. sama juga dengan yg coklat… sblm giling leper… Da giling leper bole cantum putih+coklat. Giling sekali.

Nanti baru gulung mcm Kek roll tu.. Da siap… Potong nipis. Saya potong pki pisau je..pastikan pisau betul2 tajam Baru bole dpt nipis😊

====

Kredit gamba pada yang punya resepi 🤗

Korang pon boleh cuba.

MMSOS Mengorak Langkah Lebih Jauh Dengan Membuka Peluang Keusahawanan Bagi Golongan Belia dan Kaum Wanita

Assalamualaikum semua,

Sapa tahu apa itu MMSOS?

Ok meh sini fafa nak citer kat korang pasal benefit MMSOS ni. MMSOS adalah satu aplikasi mobile yang menyediakan bantuan perlindungan dan penyelamatan.

Dalam apps ni korang boleh tekan ‘Panic Button’ apabila korang didalam kecemasan. Contohnye bila kaum wanita park kereta, dan tetiba disamun atau dirompak. Korang cepat cepat tekan panic button. Dengan segera pihak penyelamat akan datang ke lokasi.

Mana nak download? Untuk Android dan iphone dah ade je dalam playstore dan appstore. Korang taip je MMSOS terus nampak! 😎

Untuk pengetahuan pembaca, aplikasi ni adalah yang pertama di Malaysia yang mempunyai kerjasama dengan bantuan ambulan, polis, bomba, hospital atau klinik, laporan jenayah, motor assist dan kaunseling yang mudah diakses.

Dan baru-baru ini MMSOS telah menandatangani satu MoU dan perasmian Majlis Tindakan Keselamatan Awam Malaysia pada Sabtu, 13 Julai 2019.

Bukan itu sahaja, MMSOS juga telah secara rasminya membuka peluang keusahawanan bagi sesiapa sahaja yang ingin menceburi bidang ini.

Terutamanya lah kan, of course lah golongan belia dan kaum wanita yang ingin menjadi usahawan. Faa memang minat bab keusahawanan. Banyak perkara, selok belok bisnez yang perlu kita ada sebelum memulakan sesuatu. Biasalah kan ilmu kene dicari, takkan datang bergolek.

Peluang dah ada depan mata. Kita usaha sahaja.

Pada Faa ini peluang terbaik untuk korang rebut. InsyaAllah Faa pon nak cuba program ni. Yang Di Pertua Majlis Mesyuarat Pusat Dewan Ekonomi Usahawan Malaysia iaitu Dato’ Seri Khairul Khuzaini Zamzani telah menyuarakan dana sebanyak 8 juta dengan menyasarkan 1000 usahawan belia akan dilaksanakan dalam tempoh 6 bulan menerusi Majlis Tindakan Keselamatan Awam Malaysia.

Dengan adanya program sebegini, Faa yakin suatu hari nanti pasti ramai usahawan yang muncul dari program ini akan berjaya. InsyaAllah I’m one of them.

Ok jom tengok beberapa gamba semasa event aritu. 🤗

Tahniah MMSOS! Selamat Maju Jaya

Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion Jadi Rutin Kecantikan Wajah

Assalamualaikum semua,

Bukan mudah untuk kita kekal pakai sesuatu produk kan? Tapi dengan Safi memang tak pernah menghampakan sis dengan setiap keluaran baru mereka.

Kali ni sis cuba SAFI BALQIS OXYWHITE – HYDRATING LOTION iaitu gabungan formulasi penyegar & pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit yang ringkas namun memberikan kesan lembapan yang optimum.

Safi Balqis OxyWhite Losyen Pencerah Menghidrat bertindak:
• Memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dengan satu penggunaan.
• Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid:

❤ Macro Hyaluronic Acid
❤ Nano Hyaluronic Acid
❤ Bio-Hyaluronate
❤ Oligo-Hyaluronic Acid
❤ Super Nano Hyaluronic Acid

• Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
• Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR. OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE
Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna.

With extra whitening effect tau!

Harga pasaran hanya RM 23.50 .. Memang sangat berbaloi dan sudah semestinya kulit korang akan dapat hasil yang sayang kebabommm ye sayang sayang ku sekalian. Kulit lembap, sekaligus kulit pon cerah tanpa perlu pakai banyak produk.

Semudah ABC 123 je sebotol Safi Hydrating Lotion korang boleh jimat berkali ganda, korang boleh cantik berkali ganda. InsyaAllahhhh kene lah konsisten untuk pakai, jangan malas malas ye.

Hasil pakai selepas dua minggu. Takda sikit pon kulit kering. Kulit pon semakin cerah.

Yup kene konsisten. Harga mampu milik tapi hasil terbaik

Korang patut cuba. Safi tak pernah menghampakan sis tau! Jom serbu beli Safi Hydrating Lotion sekarang!!!!!!!!!! 🤗

#SafiBalqis #safiMY #safihydrationlotion #notachentamummy #safibalqishydratinglotion #SAFIISSKINSTORY

Stadium bakal meraung kerana kemunculan Brian McFadden dalam konsert Boyzone terima kasih dan selamat tinggal kepada peminat Malaysia

FB_IMG_1559160487998Wowstar Creative Entertainment menganjur Konsert terakhir Boyzone “Thank you and Goodnight Farewell” bersama artis jemputan Brian McFadden yang merupaka bekas ahli boy band Westlife dan penulis lagu.

 

Konsert terakhir Boyzone “Thank You and Goodnight Farewell Tour” akan berlangsung pada 14 Jun 2019 (Jumaat) di Malawati Stadium, Shah Alam.

Siapa Brian McFadden?

Brian McFADDEN

 

McFadden memulakan karier nyanyinya sebagai ahli Westlife yang telah dibentuk pada tahun 1998 dan merilis album studio sulung “Westlife” pada tahun 1999.

Dia meninggalkan kumpulan Westlife tahun 2004 untuk memulakan kerjaya solonya dan telah mengeluarkan single “Real to Me,” sebuah lagu dalam album solo debutnya “Irish Son.”

Pada tahun 2016, McFadden dan Keith Duffy, ahli dari Boyzone telah membentuk kumpulan “Boyzlife” dan tur dunia, mempersembahkan lagu hits band mereka.

Ahli kumpulan Boyzone termasuk Duffy, Michael Graham, Ronan Keating dan Shane Lynch akan mempersembahkan beberapa hits terbesar termasuk “When You Say Nothing At All,” “No Matter What” dan “Love Me For A Reason.”

Menurut laman web tur, mereka berkata: “Apabila kami bermula sebagai lima pemuda dari utara Dublin yang tak sabar-sabar untuk menghadapi dunia, kami tidak pernah terbayang yang kami masih akan mempunyai peminat yang sama lebih 25 tahan kemudian…” Jika anda pernah melihat penampilan TV pertama kami di “The Late Late Show”, anda mungkin akan memeranjat juga.”

Boyzone menikmati kejayaan melalui kejaya mereka.

Tambahan mereka: “Kami telah mempersembah di stadium dan arena di seluruh dunia, mengeluarkan enam album, dan mempunyai hampir dua dozen hits. Kami benar-benar tidak dapat menyatakan seberapa anda, peminat, telah menyokong kami di sepanjang jalan. Tanpa sokongan anda, kami tidak akan mencapai apa yang kami ada, dan untuk itu kami sentiasa bersyukur.”

Dapatkan tiket anda di dalam pautan di bawah:

https://airasiaredtix.com/boyzone2019

 

Kadar harga bermula dari RM 198 CAT3, RM 438 CAT2, RM 588 CAT1 dan RM 688 VIP.

Screenshot_20190530_071047

Wowstar Creative Entertainment Co., Ltd ditubuhkan pada tahun 2018, Wowstar Creative Entertainment adalah sebuah syarikat hiburan yang berkembang pesat yang mengkhusus dalam pelbagai perniagaan hiburan seperti konsert, muzik langsung dan acara hiburan, pengurusan artis, filem, televisyen, pengeluaran komersial dan pengedaran.

Untuk maklumat lanjut, sila merujukkan kepada laman FACEBOOK kami:

https://www.facebook.com/WowstarCreativeEntertainment/

So, insyaAllahhhhh Fafa akan ke sini bersama suami saya Faris Izwan 💞 korang cepat cepat dapatkan tiket okay. Kang jadi macam tiket Westlife, menangis kat bucu katil lagi.

Mr. Tuk Tuk penuhi selera peminat makanan Thailand

“Makan Thai, Lawat Thailand 2019”

Macam pernah dengar je Tuk Tuk , ye…. itu lah nama salah satu  jenis pengangkutan popular di Thailand so daripada nama itu lah terhasilnya Mr Tuk Tuk yang diusahakan sejak 2015.

Wahhhh best kan, dapat makan, dapat lawat pulak tu 🙂 siapalah yang bertuah tu agaknye kan.

Minggu yang sudah sis berkesempatan untuk jemputan Mr Tuk Tuk di cawangan The Starlling Mall. Meriah dengan kawan-kawan blogger sambil merasai masakan Thailand yang semestinya HALAL di sini.

1 -Mr. Ahman (Director of TAT) with Mr. Ken Leong (Founder of Mr Tuk Tuk Malaysia)2 - Mr Ahman, Director of Tourism Authority of Thailand, Malaysia, making his opening speech3 - Mr. Ken Leong, founder of Mr Tuk Tuk, addressing the media4 - (from left to right) Mrs & Mr Ken Leong, Ms Jacquelynn Leong (from Mr Tuk Tuk) and Mr Ahman & Ms Sirinthara (from TAT)

Memang nak sangat melancong ke Thailand lagi tau, dulu pernah pegi tadi takde la sis discover semua. kalau menang kempen ni pon dah cukup seronok 🙂

haa korang, ade tempat pelancongan baru ye kat Thailand, kalau dah sampai ke sana mesti la nk jadi orang pertama yang rasmi kannn, orang lain x pernah pegi lagi, baik kita g dulu 🙂

  1. Chiang Rai-Boon Rawd FarmBoon Rawd Field or Singha Park, Chiang Rai
  2. Prachuap Khiri Khan-Vana Nava Hua Hin Water Park10-New attraction -Prachuap Khiri Khan-Vana Hua Hin Water Park

Kempen apa?

Imej mungkin mengandungi: teks

haaa

Kempen “Makan Thai, Lawat Thailand 2019”, yang bermula dari 20 Mac hingga 30 April
ini, adalah kolaborasi antara TAT dan kesemua lapan cawangan Mr Tuk Tuk di Malaysia.
Restoran tersebut akan memperkenalkan beberapa sajian makanan dan minuman baharu sempena kempen. Makanan jalanan Thailand sangat popular dalam kalangan rakyat Malaysia dan Mr Tuk Tuk mengalu-alukan pengunjungnya dengan makanan halal Thai yang sedap dan berkualiti. Setiap sajian telah terbukti keenakkannya dan rasa yang autentik, dan sememangnya terdapat banyak restoran halal seumpama itu di Thailand.

Setiap pembelanjaan lebih RM50 dalam satu resit di mana-mana lapan cawangan Mr Tuk Tuk akan berpeluang memenangi salah satu daripada 20 hadiah yang disediakan, antaranya lawatan PERCUMA ke Bangkok untuk dua orang termasuk penginapan hotel tiga hari dua malam; lima beg bagasi; 10 beg tangan dan empat baucer makan di Mr Tuk Tuk.

Sis dah cuba, seriussss memang sedap dan korang akan feeeeeelllll macam kat Thailand 🙂

apa menu baru tu?

A - New dishes at Mr. Tuk Tuk

E - Thai Fresh Oyster with Lime Sauce

Thai Fresh Oyster with Lime Sauce

B - Thai Seafood Otak-Otak

Thai Seafood Otak-Otak

C - Fried Tofu with Basil Leaves

Fried Tofu with Basil Leaves

F - Thai Prawn Salad with Lemongrass

Thai Prawn Salad with Lemon grass

Kami sampai aje, terus di hidangkan air yang sangat menghilangkan haus anak tekak 🙂

D -Thai Ice Lemongrass tea with crispy water chestnut pearls

Thai Ice Lemongrass tea with crispy waterchestnut pearls

6 - Everyone busy posting on social media

chillax with blogger fiends 🙂

 

So kepada sesiapa yang nak merasai sendiri kelazatan menu Thailand boleh lah ke cawangan Mr Tuk Tuk 🙂

  • Setia City Mall
  • The Starling Mall
  • Gamuda Walk
  • The Gardens
  • Sunway Piramid
  • Sunway Velocity
  • Empire City
  • NU Sentral

Cawangan Ke-8 akan di buka di IOI City Mall

Untuk lebih lanjut korang boleh ke ”

FB: https://www.facebook.com/mrtuktukmy/